perjantai 9. marraskuuta 2018



Armas Mishin, tai Oleg, kirjailijana käytti sukunimeä Hiiri. Haudattiin Maarian kirkon kappelissa perjantaina 9.11.2018 ja laskettiin sinne hautaan.
Muistelutilaisuudessa moni hänen ystävänsä läpivalaisi laajalti Armas Mishiniä kirjailijana ja runoilijana ja ihmisenä.

Vaikka Armas Mishin on Karjalan Tasavallassa monet huomionosoitukset ansiomerkkeineen saanut omasta kotimaastaan, niin Suomen puolella en muista niistä laajemmin puhutun. Armakselle raja, tai rajat ylipäätään, ei niin paljon merkinnyt.

Ensimmäisen kerran me Inkerin kanssa tapasimme Armas Mishinin Kiilan kulttuurimatkalla Petroskoihin vuonna 1972 kesällä.

Tapasimme taas kerran, Armas ja minä, Helsingissä ja soitin Suomen Kirjailijaliittoon ja kysyin että kiinnostaisiko heitä tavata Karjalan Kirjailijaliiton puheenjohtaja. Ei kiinnostanut. Se oli joskus noina vuosina, eli nykymenoa ajatellen jo kauan siiten, mutta historiaa ajatellen aivan äsken.

Tarina kertoo että kun Armas oli Juha Virkkusen kanssa kerran Ruotsissa, niin Armas kommentoi joitakin hyviä keskusteluja sanomalla että, "Niin niin, teillä on sivilisaatio, mutta meillä on historia!"

Armas (Oleg) Mishin toimi Karjalan Kirjailijaliiton puheenjohtajana vuodet 1990-2004.


Haulla Oleg Mishin löysin Norjalaisen sivuston, josta linkki alla:
armas-misin-ja-olga-misina



Olga Mishina on siis Armaksen puoliso ja julkaissut Karjalan kielellä erinomaista mm. lastenkirjallisuutta.
Olga Mishinan merkitys Karjalan kielen hyväksi tekemästä työstä on merkittävää.

Kuvassa Armaksen poika Felix Mishin (oikealla) vaimonsa Ninan (vasemmalla) kanssa, keskellä Olga Mishina. Jäähyväiset haudalla ovat aina surullinen juttu. Jotain peruuttamatonta... Mutta elämä jatkuu muistoissa, muisteluissa.




Kappelissa monet Armas Mishinin ystävät jättivät jäähyväisiä perinteiseen tapaan muistelemalla keskuudestamme tuonilmaisiin lähtenyttä.
Tässä Toivo Tupin, Armaksen yksi työtoveri Petroskoista.

Lisää syvällisiä muisteloita kuultiin myös Maarian Kirkon Tallissa pidetyssä muistelutilaisuudessa. Armas Mishin tuntui olevan läsnä, ystävällisenä, rauhallisena.

Monet hänet mm. työstä ja toiminnasta muistavat mainitsivat Armas Mishinin erityispiirteeksi rehellisyyden.



Muistelutilaisuudessa oli sivupöydällä Armas Mishinin tuotantoa, joista kuvassa osa.

Siunauksen toimitti rovasti Markku Hirvonen.

Oleg (Armas) Mishin (Hiiri) syntyi 15.2.1935 Inkerinmaalla, kuoli Turussa 9.10.2018 Turussa 83 vuotiaana.

Ei kommentteja: