maanantai 13. lokakuuta 2008

Ilmalämpöpumppu toimii taas!

Appliance ilmalämpöpumppu toimii taas!








Historiaa: Vuoden 2007 elokuussa pieni asennusfirma asensi meille ilmalämpöpumpun. Asennustyö maksoi 100 € enemmän kuin itse laite. Kokonaishinta 900 €. Maahantuojan takuulupaus oli kaksi vuotta. Vuoden 2008 syksyn viiletessä ilmalämpöpumppu ei enää startannut. Soitin asennusfirmaan Turun lähelle. Kieltäytyivät tekemästä enää mitään.

Maahantuoja (Appliance-Finland) kuitenkin otti asian hoitaakseen ja eräiden sattumien vuoksi asentaja Porista, Satakunnasta saapui vasta tänään maanantaina, suoraan Suomen ja Satakunnan Porista!

Asentaja totesi että putkistosta oli paineet kadonneet. Näytti että putkistossa ollut öljy on ruiskutellut itsensä laitteen kylkeen ja seinään.





Appliancen porilaisen asennusmiehen rauhallisen varmaa työskentelyä oli ilo seurata. Hän leikkasi vanhat, vuoden 2007 hätäisen asennuksen jälkeiset liitokset ja teki uudet. Putkisto vacuumpumpulla tyhjäksi ja laitteeseen ulosvuotaneen öljyn tilalle uusi satsi painepullosta. Kävin starttaamassa yksikön ja pienen aikaa huristuaan Appliance ilmalämpöpumppu alkoi taas henkäillä lämpöä sisään. Muutamassa minuutissa sisälämpö nousi useilla asteilla. Totesimme että taas toimii.

Joimme porilaisen asentajan kanssa kahvit. Oli mukava istuskella lämpimässä kun Appliance taas hyrisi hiljalleen lämpöä! Asentaja kertoi että heillä on toinenkin vastaava asennusfirma, jonka kanssa he eivät mielellään olisi tekemisissä.

Kannattaa siis olla tarkkana kaikenkarvaisten ammattitaidottomien pelkän rahastuksen taitavien asennusfirmojen kanssa.



12 kommenttia:

Murphy kirjoitti...

Niin.

Öljy taitaa olla väärä sana sille aineelle joka putkistossa kiertää. Eiköhän se ole samaa kylmäainetta joka on jääkaapeissakin. Muuttaa olomuotoaan kaasusta nesteeksi ulko- ja sisäyksikössä kiertäessään. Paineettomana kaasua joka haihtuu heti taivaan tuuliin.

Mutt hyvä että vehje taas pelaa.

Tikkis kirjoitti...

Ahaa. Niinpä tietenkin.

Ulosruiskunut aine vaan tuntui ja näytti öljyiseltä. Kaarinalainen asentaja-raasu ei oikein osannut paineistettua putkiasennusta. Piti kutsua Porista ammattimies korjaamaan...

Tarvittaisiin paritaloomme maalämpöpumppu, mutta tämä kaarinalaisten asennusnäytös ei oikein innosta.

Tilasimme vieläkin tankin täyteen polttoöljyä. Koeteltua tekniikkaa ja öljypoltinasentajilla on vieläkin ammattitaitoa (ja ylpeyttäkin).

Uusi ilmapumppumme aloitti toisen vuotensa kiltisti. On invertteri, ja Appliance meni vuoden kokeilun jälkeen siis hylättynä romuttamoon.

Tää uusi on nyt Mitsubishi. Katsotaan nyt jos nuo asennusfirmat vähän kohentuisivat ja saisivat ammattitaitoa ja vastuuta täällä Turunkin seudulla, että ei tarvitse taitajia Turkuun Porista asti soitella. :-)

Kuten huomaat niin tuo ensikokemuksen katastrofi harmittaa vieläkin. Ei unohdu.

Muuten lämpöä tuntuu tulevan vakaasti. Ja jos pakkaset laskevat yli 20 asteeseen, mitä sammakkotohtori taisi luvata, niin tallessa on muutaman viikon lämmityspuut olohuoneen vanhaan kakluuniin!

Anonyymi kirjoitti...

Sattui tämä sivusi vastaan etsiessäni tietoa Appliance-lämpöpumpusta, joka meillä täällä Porvoossa näyttää nyt kaipaavan jonkinlaista hoitoa. Laite on 2½ vuotta vanha, ja pelannut tähän asti kerrassaan hienosti.

Mutta oikeastaan halusin vain kommentoida edellä olevaa, jossa olitte molemmat oikeassa: lämpöpumpun sisuksissa kiertää todella kylmäaine, mutta siihen sekoitetaan mukaan tietty määrä öljyä, jonka tarkoituksena on voidella ja suojata kompressoria.

Samoin esimerkiksi autojen ilmastointilaitteissa pelkkä kadonneen kylmäaineen lisääminen ei riitä, vaan sen joukkoon punnitaan grammalleen oikea määrä oikeantyyppistä ohutta öljyä.

Itselläni on kompressori alkanut pitää ääntä, ja kun lämmitystehokin tuntuu laskeneen, pelkään, että kylmäaine on päässyt karkuun, ja kompressori on jumputtanut ilman riittävää voitelua itsensä pilalle.

Huollon tilaaminen edessä.

Terveisin
Vesa

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Niinpä, ensimmäiset maalämpöpumput jyrräsivät kompuransa kymmenen vuoden välein. Näin sellaisen kauan sitten Sammatissa. Kompura sinällään ei liene kovin hintava pumppu?

Nämä nykyiset lienevät voiton ja johtajien optioiden maksimoiduksi minimoituja. Kestävyyden kustannuksella, tietenkin.

Asiakas ne optiot tietenkin aina maksaa. Malli Fortum meillä Suomessa, he nyt eivät voi vesialtaiden sadekertymää optimoida ?-)

Tämä meidän Appliance-värkki oli siis kelvottoman asennustaidon tulos; kaksi kohtaa mistä paineletku oli liitetty laitteeseen niin molemmista liemet ruikkivat ulos.

Ensin ulkoyksikön sinällään helposta laippaliitoksesta. Sen paremmin asiansa osaava asennusfirma kävi uudelleen laikattamassa, eli siis puristi uuden paineenkestävän laikan, mitä alkuperäinen asennusfirma ei välittänyt tehdä. Ei kai osannut?)

Appliance pelasi jonkin aikaa kunnes liemet taas karkasivat. Nyt purettiin koko värkki ongelmajätekaatopaikalle jonka yhteydessä paljastui sisänyksikköönkin tehty laikkaliitos vuotaneen. Ne liemet vaan valuivat seinän sisään, eikä siis näkynyt ulos tai siis sisälle.

Nyt tämä osittain takuuna edullisesta saatu Mitsubishi on selkeästi tehnyt lämmintä erittäin edullisesti. On invertteri, Appliance olisi lopettanut tehonsa Turunkin viime aikojen yli 20 asteen pakkasissa. Mitsu hurisi hiljaa ja teki lämpöä.

Jee.

Ja kiitos vieläkin Porista Turkuun tulleelle ammatti-asentajalle, jonka liitokset tuntuvat pitävän.

Silti pitäisi kai tilalta olohuoneen kaakeliuuniin vähän polttopuita. Kalliita nekin ovat, ja työläitä ja tulee vähän roskaakin, mutta sellaista elämä talvella on.

Niin, viime kesällä ei Turussa ollut niin kova hellettä että en Mitsulla viilentänyt kuin pari kertaa kokeeksi.

Mutta kun Köpiksessa julistettu globaali lämmin vihdoin oikeasti tulee Suomeenkin asti, niin sitten kai tarvitaan sitä' viilennyspuoltakin. ,-)

Pekka kirjoitti...

Mielenkiintoinen kirjoitus! Itse ole miettinyt ilmalämpöpumpun hommaamista, ja sillä olenkin yrittänyt etsiä tietoa sekä käyttökokemuksia. Vaikuttaa kuitenkin, että tämän korjaus oli suhteellisen helppo operaatio ammattilaisen puolesta?

Touko kirjoitti...

Hyvä että ongelma kuitenkin ratkesi. Me olemme suunnitellet lämpöpumppua meille tänne Kirkkonummelle. Harkinnan tasolla toki vielä. Mistähän se on johtunut, että teidän lämpöpumppu alkoi noin reistailemaan? Onko vielä ollut ongelmia?

Riina kirjoitti...

En tiedä onko meilläkin paineet kadonneet pumpusta, mutta meillä on ilmalämpöpumpun huolto tulossa lähiaikoina. Toivottavasti saadaan sitten se taas toimimaan asianmukaisesti. Aika mielenkiintoista seurata kuitenkin näitä, meilläkään tuo pumppu ei ole kuin muutaman vuoden vanha. Hyvin kuitenkin toiminut ja tyytyväisiä on oltu.

cecilia kirjoitti...

Hyvä, että ongelma korjaantui. Me olemme harkinneet ilmalämpöpumpun hankkimista tänä kesänä. Pitää hieman vielä vaihtoehtoja tutkia, mutta tuntuu, että se olisi meille kaikista paras vaihtoehto. Kiva kuitenkin lukea käyttökokemuksia, tietää myös hieman mihin varautua, jos ongelmia tulee.

Anonyymi kirjoitti...

Ei nyt kovin hintava ollut tuo kokonaisuus. Meidän olisi tarkoitus hankkia ilmalämpöpumppu asennettuna meidän omakotitaloon. Olemme siitä jo vuoden ajan puhunut, ja nyt tuntuu että saa jutustelut jäädä sikseen, ja se hankitaan. Harkittu on jo kuitenkin kauemman aikaa. https://www.lvimix.fi/lampopumput-ja-kylmatyot

Sanna kirjoitti...

Kuinka usein näitä tulee huoltaa? Meidän tuttava kertoi, että heille tulee ilmalämpöpumppu. Itsekin aloin sitä miettimään. Ei toki ilmalämpöpumpun asennus itse varmasti onnistu, eli täytyy siihen joku löytää apuun. https://www.kajo-sahko.fi/ilmalampopumput/asennukset

Anita kirjoitti...

Mistähän johtui, että nuo paineet katosivat. Meidän täytyisi ilmalämpöpumppu ostaa. Kuitenkin täytyy tarkkaan katsoa, että takuu ja muut ovat hyvin voimassa. Meillä ei sellaista aiemmin ole ollut, eli ihan uusi tuttavuus tulee olemaan.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Meidän karvas kokokemus oli että nk. asentajat tekivät söhlätessään ammattikoulutasoiset korkeapaineisten korkapaineisten putkien liitokset. Luottivat insinööritaitoihinsa. Seuraus että kylmä aine tihkui muutamassa kuukaudessa ulkoilmaan. Vaatimukseeni takuutyöstä suututtivat nämä ylhäiset. Nostin metakan, ja sain kunnollisen asennusfirman. On nyt toiminut vissin jo 10 vuotta, eli kannattaa tarkkailla minkälaiset kaulushenkilöt putkiliitoksia tulevat suhmuroimaan...
Pieniliitos mutta ajoittainen paine niissä liitoksissa on aika ajoin melkoinen yllätys.

Jatkossa suurin ongelma että muistaa aika ajoin imuroida sen ilmafiltterin sieltä sisäyksiköstä...