lauantai 27. joulukuuta 2008

Säätiedotus





Että on lakannut satamasta tarkoittaa kirkastuvaa taivasta ja viileneviä aikoja. Pihalla pyrähti pari pulua; jokos ne suunnittelevat pesäjuttuja? Aurinko pilkahti näkösälle, ja vaimon Päivänsini pullautti yhden hennon sinisen kukan katsomaan sitä ikkunan läpi. Orava oli eilen ahkera, tänään en oravaa havainnut. Eilinen harakka tuntui olevan mietteissään.
kylmä talven tuuli 
puhaltaa harakanpesän lävitse -- 
yksikään tähti ei nuku

2 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Huomasin että Päivänsini. Luulin että se kukkii kesällä ja tykkää valosta. No, minulla sitä ei ole. Mutta maalla naapurinemännällä oli ja se eleli viileällä lasiverannalla vanhassa maalaistalossa, mutta lämpötila ei tainnut verannalla mennä alle nolla edes kovilla pakkasilla.

Oletko lukenut Juha Mannerkorven viimeisen romaanin Päivänsinet? Kauneimpia viime vuosikymmenten suomalaisia kirjoja. Oikeastaan hienoimpia kuoleman kirjoja mitä olen ikinä lukenut.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Päivänsini on meillä vaimon harrastus; pihalla oli koko kesän muutama joista pari pelastettiin kylmien tultua sisään. Työntää silloin tällöin sinisen kukan, nyt tänä aamuna viimeksi yhden.

Vaimo sitä Mannerkorven Päivänsineä aikoinaan luki ja ihastui. Päivänsini on toisaalta elämänuskon kukka, minusta. Hento rääpäle joka selvästi antaa kaikkensa ja kukkii, kukka kestää yhden päivän, kuihtuu. Mutta seuraavana aamuna taas uusi usko elämän jatkumoon. Päivänsinen taimia on saanut vielä Turusta, siemenet taidettiin julistaa huumeiksi; jotkut niitä syövät ja tulevat pahoinvoiviksi.