tiistai 29. syyskuuta 2009

Pohdintaa runomitoista



Joycea lukiessa mietin että mistä tulee rytmi kirjoitettuun tekstiin. Pohjoisesta lähestyy ensilumien hyökkäys, nekin tulevat julki tilaamatta, vaikka kaikki piti olla jo kertaalleen maksettu.

Suomessa sataa --  
vaalitalvi lähestyy 
kuten tsunami


Tämä kelpaa haikuksi; siinä on vuodenaika, tuleva vaalitalvi.

Kuka maksaisi tsunamin 
hiljentämään toimittajat 
totuudenpuhumisesta 


Hay(na)ku tuo olisi sanoiltaan, aiheeltaan senryu. Siiskö sen(ku)ryu?


A way a lone a last a loved a long the riverrun, past Eve and Adam's, from swerve of shore to bend of bay, brings us by a commodius vicus of recirculation back to Howth Castle and Environs.



Sanoi James Joyce vuosina 1922-1939. Vuonna 1939 alkoi Puolaan hyökkäykset, molemmilta puolin. Silloin Suomeen hyökättiin sotilaallisesti vain idästä. Ei ollut Lissabonin sopimusta, ei uhattu 60 tuntisella työviikolla.

Kestämmeköhän me nyt vuonna 2009 - 2010 nämä nykyiset sisäkähminnät? Yllä oleva kuva tunkeutui ihan väkisin kameraani; en tunne häntä.

3 kommenttia:

Marjattah kirjoitti...

Mukava käydä täällä pohtimassa:) Monet kutsuu kolmiriviä haikuksi, minäkin, jos se noudattaa tavujakoa. Usein pyrin visuaalisuuteen .Sinä olet tiukka, vaadit myös vuodenajan.
Siis jos haiku kertoo esim tunteista, on kyseessä senruy?
Jossakin blogissasi huomasin vaatimuksen, että sanoja pitäisi olla 1+3+2 tai jotakin siihen malliin? vai näinkö unta?

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Jos 5-7-5 (ja ylipäätään lukukelpoinen!) niin haiku jos löytyy vuodenaikaan sijoittamiseen antava vinkki. Erityissäännöksiä on useita, niistä on olemassa sanakirjoja. Jos ei vuodenaikaa niin senryu, mutta senryussa yleensä pitäisi irvistellä iloisesti ihmistä. Pääasiassa itseään, tietty.

Muitakin direktiivejä orjallisesti seurataan ja hyvä niinkin. Itse Basho kirjoitteli innostuksissaan 5-7-5 (japanissa pajon helpompaa!) mutta unohti vuodenajan. Totesi että kappas kun unohtui. Ei siitä yöunia kannata menettää.

hay(na)ku on 3 sanaa, 2 sanaa ja 1 sana. tai toisinpäin 1-2-3.
Välillä ihan hauskaa jos sattuu iskemään kiinni.

Tärkeintä lienee että kolmirivinen iskee ikäänkuin tajuntaan, että siinä on jotakin joka tapahtuu nyt, ja vuodenaikaan, ja on joku joka sen kertoo.

5-7-5 teksti:

Olen taitava;
osaan laskea tavut
seitsemään asti

ei mielestäni ole paljon mitään.
Jos hiffaat mitä ajan takaa.

Mutta vielä kerran, pääasia että on hauskaa. Se on haikujen yksi olemus, haiku ei ole mikään totinen asia. Pilkettä!

Marjattah kirjoitti...

Kiitos oivasta opastuksesta! Taitava haikuilija valitsee/luo itse säännöt, joita seuraa :) Hay(na)ku onkin hauska haaste ja mulle taas uutta tietoa.