keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Usvaa rahan tulevaisuudessako


Kuvassa Turun Aurajoen rantapenkkaa valaisee vielä lännestä laskevan auringon kajo.

Ajattelen että maailmantaloutta seuraavat rahantekemisen hyeenat; vahditaan mistä saa jo aikaisemmin laareihin sataneille rahoille vielä suurempaa korkoa ja tuottoa. Ilman riskiä. Jälkimmäinen on toteutunut Kreikan mallissa, mistään ei ole alun alkaenkaan tarvinnut välittää. Naapurimaa Italian todelliset taloustaustapiirit ovat vähän jälkijunassa lypsämässä katteettomia lisäsuojelurahojaan? Italian taustapiireillä on muitakin nimiä; perinne on vahva ja rikkumaton. Se toimii myös Wall Streetin suunnalla. OWS liikkeen runoantologiaan on tullut lisää ja sen toinen PDF painos löytyy täältä:
http://peopleslibrary.files.wordpress.com/2011/11/ows-poetry-anthoogy2.pdf


Antologian uudistetusta 2. painoksesta näytteeksi Donna Fleischer.in runo:


Sytytetty tulitikku sihisee

tummassa vedessä

tarpeeksi
pitkään
kuulla
kiven
liikkuvan


Mistä tavallinen äänestäjä saisi neuvoa kun ei populististen helppoheikkien ratkaisut ihan niin rakentavilta nekään kuulosta? On helppoa lietsoa iskurijoukkojen komentaja teloittamaan väärinajattelevia tulevia Norjan vaikuttajia ennen kuin he siirtyvät Norjan hallintorakenteisiin. Ja nyt tämä SuurvisiiriKomentaja passitetaan aspiriinikuurille mukavaan lepokotiin; sairaalaksi ne sitä siellä väittävät?Niemisen kääntämää Luurankounikirjaa lukiessa kirjasin muistivihkoni marginaaliin kolmirivin:

Gautama kysyi
onko kuolema totta
eikä edes vastaa

Nämä rahavirrat ovat elinkeinoelämän erityisessä suojeluksessa, totta kai. Mietin aina talvisin jäätyneen joen jäätä, että virtaako jään alla oikeata vettä vai pulppuaako puhkottuun avantoon vain lumevettä? Kolmirivinen siitä:

mistä voi tietää
virtaako joen jään alla
vettä, ja minne?missä joen vesi
käy uudelleensyntymään
kun talvi hyytää?Kun työläinen on tuotantolaitokselle liiallinen rasite hänet korvataan kuten syksyllä vaahtera pudottaa lehtensä kun on ensin imenyt siitä loputkin mahlat juuriinsa. Japanissa kuolleet, keltaiset lehdet tarkoittavat myös tarpeettomaksi käynyttä ihmistä.

lämmin syyspäivä –
vaahteran kaikki lehdet
tallattavinaMutta nyt vielä, Eussa rahaisten hanojen ollessa auki ja Suomeen raamisopimus julistettu, niin ei ole syytä lietsoa epävarmuutta. Issa vuodelta 1805:

juhlii sadetta
kaislikossa –
kurnuttava sammakko
Toisen kuvan teksti on tämmöinen; se ei välttämättä erotu hyvin sameasta joen vedestä:

iltapäivällä
kaisla katsoo innoissaan
virtaavaa vettäTerveisin Tikkis, 30.11.2011

Labels:
Occupy Wall Street

2 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Kuu taitaa vaihtua joulukuuksi. Suomen kauppiaat ja kassakoneet odottavat sitä. Tällä kertaa ne voivat kyllä pettyä ja silloin vanhusten hoitaminen siirtyy edelleen.

Tuo yhtälö on niin tolkuton, että sen ymmärtäminen on aina vain vaikeampaa.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Vielä kymmenen päivää ja on täysikuu ja kuunpimennys. Jollei ole pilvessä niin täytyy kai itäisen perinteen mukaisesti valvoa täysikuuta ja katsoa kun se pimenee... Jos on normaalia tuhnusadetta ja sademyrskyä niin saa pysyä sisällä.

Tuossa OWS Poetry Antologia 2.ssa (laajennettu pdf, alkaa olla jo aika raskas) on myös Seamus Heaneyltä runo!

Tuntuu että kyllä maailmassa rahaa on ja se hinkuu itseään juuri EUn lahjotuille, turvatuillle rahastuskohteisiin. Niin kai minäkin tekisin jos olisi tuhat miljardia joutavaa sijoitettavaa ahne-rahaa; sinne mistä parhaimman koron saa nyhdettyä, niin ja ilman riskiä.