sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Hay(na)kun vaikeudesta

Rustasin seuraavan muodollisesti hay(na)kun:

Alabaman punaniskaiset eläkeläiset
saavat katsastustodistuksen
osakeomistajaetuna


Mielenkiintoisia sanoja, ja jos ne purkaa peruselementteihin on hay(na)ku'n perusidea tipotiessään, vähän kuten katsastusbisneksen ympärillä pyörivä raha Suomesta lentää etelään...

Tietotaustaa:
A-katsastus on valtion ulkoistama katsastustoiminto.

Katsastusten hinnat ovat nousseet 150 prosenttia sen jälkeen, kun katsastustoiminta vapautettiin kilpailulle vuonna 1994.

Valtion katsastustoiminnan perillinen A-Katsastus pitää hallussaan noin puolta Suomen katsastusmarkkinoista. A-Katsastus teki omistajilleen noin 30 miljoonan euron voitot... (Lähde: Internet.)

Kilpailemaan on ryhtynyt mm K1 Katsastajat Oy, jonka omistaa espanjalainen Applus-yhtiö. EU kansalaisena ja autoilijana sinne soisikin vähän apurahaa Suomestakin siirrettävän.

Muutama pieni yksityinen katsastustoimija on myös olemassa.

Isot korjaamoketjut haluaisivat saada katsastusoikeuden. Siihen malliin sisältyy kuitenkin ulkomailta tiedossa olevia lähes väärinkäytöksiä. Korjaamo vaihtaa esimerkiksi lokarin kiinnistysruuvit koska niissä on alkavaa ruostekulumaa? Tms. näppärää ja tuottoisaa.

Nykyiset Suomen katsastustoimijat vastustavat katsastus-oikeuden laajentamista korjaamoille.

Mietin että luovuttaessaan (Kimmo Sasi!) valtionkatsastusoikeudet ulkopuolisille antoiko valtio myös autorekisterikeskuksen katsastustietokannan hoidon heille? Missä laajuudessa?

Nopeasti johdattaen voisi olettaa että mutkien kautta Suomen pääasiallisiksi omistajiksi tulleet Amerikan Eläkeläiset säätiönsä kautta voisivat osakeomistajina ja todellisina taustamäärääjinä vaatia ja saada Suomen Ajoneuvorekisterien käyttöoikeudet? Eli tarvittaessa oman autonsa katsastuksen kuntoon Suomessa?

Että ei niin vain jo olisikin, en tiedä. Onhan omistajalla oltava omistamaansa tuotteeseensa kaikki oikeudet? Jos minulla olisi noita osakkeita niin yhtiökokouksessa voisin ainakin yrittää vaatia niitä?

Tämä ei nyt kuulu Hay(na)kun teemaan, käviskö seuraava vähän paremmin:Pohjoisesta
lentävä rahakassi
laskeutuu Houstonin kentälle


Toimiva johto kuuluu olevan Lontoossa. Muutetaan siinä tapauksessa sana Houston Heathrowksi?


Jollei Sasi olisi antanut katsastustoimintaa ulos, niin voisin autoilijana laatia nyt seuraavan hay(na)kun:

katsastusrahat
leijuvat Osuuspankkiin
sotaveteraaneille lisää pullaa
Labels:

A-katsastus
K-1
Omistusoikeus
Viranomaisen ATK turva

Ei kommentteja: