tiistai 1. marraskuuta 2011

Caribian Kigo kilpa # 29

Aiheena oli bambu. Tulokset lokakuun kisasta on julkistettu, voittaja 18 pisteellä:

aamusiivous -
bambun varjot
lakaisee portaat


Copyright Jacek Margolak, Puola. Suom. j.t.

Hauska, iloinen ja valoisa. Tästä tulee hyvä mieli. Ja tuntee kiitollisuutta avuliaalle bambulle. Saa hyvällä omallatunnolla jatkaa löhöilyä; portaat on lakaistu!

Mielenkiintoinen toteutus oli Sakuo Nakamura (Japani) seuraavalla:

huojuva bambu -
joku on käymässä
takapihallani


Tässä henkilö tarkkailee ulkomaailmaa, odottaisi kenties mielellään jotakuta. - Olisiko takapihan bambujen huojunta merkki tervetulleesta vieraasta. (Vaiko varoitus rosvosta?) Sai muuten 6 pistettä.

Hyvin sijoittui myös Bouwe Brouwer, Hollanti, 10 pisteellä:

rankkasade -
muurahaiset juoksevat
bambua ylösBambua ei Suomessa villinä kasva. Omani ei sijoittunut pisteille vaan jäin häntäporukkaan puolentusinan muun kilpailijan kanssa nollalla pisteellä:

säilöttyjä
bambunversoja -
kuihtuva viidakkoMietin Brasiliassa nauttimiani T-pihvejä joiden lisukkeena usein oli herkullisia bambunversoja. Mietin että bambun versojen laajamittainen säileketeollisuus voi olla uhka versovalle viidakolle? Yritin siis osallistua ajankohtaiseen luonto-aiheeseen.

Saako muuten Stockan Herkkupuodista säilöttyjä bambunversoja?Kts blogisivustoa:http://wwwcaribbeankigokukai.blogspot.com

2 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

En kyllä suoraan sanoen oikein usko että bambua saa helposti pois mistään. Sehän on heinäkasvi!

Toinen juttu on sitten esimerkiksi Amazonasin raivaaminen pelloiksi. Epäilen että käyttävät kaikkia mahdollisia rikkaruohomyrkkyjä siellä päin, katseilta suojassa. Nehän on niitä latifundias, eli suurtiloja, ja usein niillä on suojanaan pienoisarmeijat. Kamalaa porukkaa!

Pelloilla taas ruokitaan eläimiä, jolloin hiili-nielut häviävät ja naudat tuottavat runsaasti kasvihuonepäästöjä.

Mutta tämä kilpailu oli Karibialla? Siellähän bamburaukat ovat yhtälailla uhanalaisia, kun paikalliset viljelevät noita cash crops (mitä helkkaria se on suomeksi?), sokeriruokoa, kahvia, banaaneja, kaikkea semmoista. Ja taas luonto köyhtyy.

Ostin erikoiskaupasta kuubalaista kahvia, joka on niin pehmeää ja hienoa, että en ollut ikinä tiennyt kahvin sellaista olevankaan. Helkkarin kallista, 250 g lähelle kympin. Mutta harvoin minä kahvia juon.

Sanoin myyjälle että Cuba si!, johon se hymyili leveästi.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Ilmankos viherpiipertävä kolmiriviseni ei saanutkaan sitten yhtään pistettä! .-)

Amazonasia raiskataan rahantuottavuudelle ja eikös sieltä paljastunut yllättävän ohut maakerros; kun suojaavat metsät lanataan niin kasvu loppuu nopeasti?

Suurin kummallisuus lienee Indonesiassa päin mm. Nesteen palmuöljyn teko; köyhä kansa ei saa enää ruokaa eli ravintoöljyä kun se laivataan biodieseliksi länsimaiden ökymaastureiden menoliemeksi.

Kuubalaista kahvia? Meillä juodaan niin paljon kahvia että täytyy olla hintatietoinen; olemme löytäneet pari oivallista paahto-uutetta alle 2 Euroo paketti. Toisaalta lipitämme kahvia pieniä kupillisia vähän väliä josta syystä olemme tottuneet pikakahviin; lusikallinen kiehuneeseen veteen ja ei tule pororoskia eikä liikaa keitetty pannu jää muuntumaan juomakelvottomaksi tervaksi!

Vinkki: Lindlin Gran Arom pikakahvi on ihan juotavaa kun siihen tottuu. Kuten ylipäätään pikahveihin. Lidlissä kilohinta 30% muiden kauppojen nk. isoista brandeistä...

Täytyy veivata tähän yksi kolmirivi; vuodenaikasana puuttuu joten haiku se ei ole, siinä ja siinä senryuukaan, olisko nk. tikkis:

Rauhaisa aamu -
pikakahvi höyryää
pöydän kulmalla