keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Tuula Mukan kuu


Nyt on paha aika.Timo K. Mukka kokoelmassa Tuula Mukan kuu, Julkaistu 2010 teoksessa Näin hetki sitten ketun. (WSOY 2010). Kokoelma kirjoitettu vuonna 1967.

2 kommenttia:

Mauri Keinonen kirjoitti...

Lukaisin eilen punaista - teosta,
tosi rajua teksti ajankohtaan
nähden kirjoitettuna vuodelta 1966
eikä niin modernia tekstiä,
mitähän Mukalla oli uutta runoutta vastaa.

terv. maurice

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Mukkaa puolustaakseni voisi ajatella että Mukka osin puolustautui.

Vuonna 1966 oli vielä "taantumuksen" hävitty taistelu mm. Salamaa kohtaan joidenkin (karvaassa?) muistissa.

1966 Mukalla oli myös lyhyt kausi SKP.n jäsenenä, tosin riitautui aika pian heidän kanssaan? Mitä itse muistan 1966 runouspolitiikasta niin mielipiteet olivat ärhäköitä, nk. keskenniemeläisyyskin oli vielä muutamien muistissa, ja Mukkahan yritti "uudistaa" omaa runouttaan enemmän vanhemman pohjalle, mutta kai uutta yrittäen.

Ei mennyt silloin suoraan heittämällä läpi. Oliko parikymmentä vuotta liian myöhään, toisaalta 1945 jälkeisessä sotapohmelossa Punainen ei olisi mennyt ainakaan Södikassa kai läpi? Siis oliko Mukka kolmekymmentä vuotta liian aikaisin yksinään liikkeellä?

Jälkiviisaana on aina turvallista olla.

Joku tuossa Tuula Mukan kuu-kokoelmassa myös viehätti. Mukka tiettävästi tuhosi käsiksen mutta onneksi ainakin yksi kopio säilyi ja on nyt tuossa muistelus-antologiassa mukana.

Jotenkin hiukan yksin Mukka omaa koulukuntaansa edusti / edustaa. Sekö se on pahinta?

Ei ole suuren valtavirran nuoleskelija?

Ennen ennenaikaista kuolemaansa Mukka toki sai ainakin yhden vähän isomman virallisenkin apurahan, eli häntä alettiin arvostaa.