keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Toivo Laakso Kesken kaiken

Laakso on poissaoleva mäki.

(Toivo Laakso teoksessa Kesken kaiken, sivulla 106.)Toivo Laakso jatkaa laukkaansa. Säitä - kokoelma ilmestyi vuonna 2010 ja nyt Kesken kaiken vuonna 2011. Kustantaja on Kirja kerrallaan, jonka tuotantonimikkeet laukkaavat kuin vapauden villit varsat laitumien ahdistavien aitojen ylitse.

Haikeaa, niin vaikeaa
minulla välillä on,
että kyynel soi.


(Toivo Laakso teoksessa Kesken kaiken, sivulla 79-80.)Muistan Toivo Laakson esikoisteoksen "Epäkiitolliset näyt" vuodelta 1966. Toivo Laakson kieli kasvaa teos teokselta vuosien kasvaessa yksi kerrallaan. Kieli kehittyy, varmentuu. Tarkistusluku odottaa Koottujen Runojen laitosta?

Runojen kehitys on samalla kuin jokakeväinen lehtipuiden vehreys,


vuosi vuodelta
silmiä salpaavampi
vihreyden tulva


(Tuntemattomana pysyttelevä kolmirivisten runoilija.)

Jokakeväinen kevät ei ole edellisten keväinen kopio, vaan uusi, koko lehtimetsän puiden taisto tulevaa syksyä vastaan.
Säitä ja Kesken kaiken - teoksia painetaan Kirja kerrallaan painotalossa. Rahamaailman omistamat julkislehdet eivät välttämättä saa edes antaa julkisuutta näille lähes kapinallisille tuotteille?

Mutta vain mustat kissat elävät kiitoksella, vaikka pimeässä harmaantuvatkin samaan massaan muun pimeyden voimien kanssa.

Laakson kirjat kestävät lukemisen kulutusta myös energialamppujen miedossa lämpösäteilyssä.

Pirullisia patoutumia on ihmisillä täällä.

(Toivo Laakso teoksessa Kesken kaiken, sivulla 111.)Isot mahtikustantajat (keitähän ne oikeasti ovat?) eivät välitä pienistä tomaateista; perunankaan viljely ei muka kannata ilman yhteiskunnan (= palkansaajien vero-veri-rovot) tukiaisten tulvaa laareihinsa.

Silti runous Suomessamme tuntuu elävän.

Nyt ajattelen: Myös teatteriin voi jäädä
koukkuun, onhan se täynnä naulakoita.


(Toivo Laakso teoksessa kesken kaiken, sivulla 20.)Bittejä hyväkseen käyttävän julkaisumallin yksi esikuva on NTAMOn leveä julkaisutoiminta. Kirja kerrallaan aloitti myös melko varhain. Myös Lulu.com on merkittävä alalla toimija.

Lulu.commin malli mahdollistaa myös julkaista teos jota ei osteta yhtään kopiota. Bittimaailmassa voi siis syntyä teoksia joista kukaan ei tiedä, mutta ne ovat silti olemassa.

Suihkuttakaa tytöt kuumalla veellä
räppänäänne, niin sitä ei kutise!


(Toivo Laakso teoksessa Kesken kaiken, sivulla 113.)Kuvitus on ilman lupaa rosvottu teoksesta Säitä, "Tuohinaamion seikkailuja" - sarjakuvasta. Copyright Toivo Laakso.

Tekisi mieli kauas, niin kauas että kauemmas ei
enää pääse, jos vain saisi tässä kuitenkin olla.


Olen vieras sattumalta - valikoimasta sivulta 175.

Ja nyt on pahvimuki tyhjä, aika lähteä.


(Toivo Laakso sivulla 124.)

Ei kommentteja: