perjantai 24. lokakuuta 2008

Kirjamessut runojen kohdalta

Minä kävin perjantaina Helsingin Kirjamessuilla katsastamassa mitä uutta runouden köyhitetyille saroilla kuuluu. Odotinkohan yhtä suurta runojen pulinaa. Bo Carpelan oli ainoa johon osuin. Piipahdin myös katsastamaan divareita. Ne harvat runohyllyt jotka löysin olivat lähinnä aneemisia. Uudemmat puuttuivat lähes täysin; joitakin 50-luvun ylijäämärunoja oli jokunen. (Nekin ovat pääpiirteissään runohyllyissäni, eli kauppoja ei syntynyt.)

Onko nyt jo pysyvästi niin että suurten ja pienten runokustantamoiden varastoja ei enää jätetä divareille myytäväksi. Huhun mukaan kustantajat mieluimmin lähettävät myymättä jääneet kokoelmat paperinkeräykseen tuhottavaksi kuin jakaisivat niitä divareille. ??
Ei se niin voi olla?

Olisiko Internet yksi mahdollisuus tallentaa runous jälkipolville?

Kun olin pariin kertaan kiertänyt mielestäni koko näyttelyhallin, - enkä toistuvista yrityksistään huolimatta turkulaisena ostanut helsinki-kalenteria! - tallustelin kahden Euron narikan kautta tuuliseen ulkomaailmaan. Junassa Sudokua ratkoessani pohdin että pitäisikö runoja varten pystyttää ihan omat messunsa, vaikkapa varsinaisen massakirjamessujen kylkeen, mutta niin että kun Runomessuosaston heiluriovesta sisään kävelisi niin löytäisi Runoja?

Tein aiheesta kyselyn, löytyy vasemmasta palkista. Kysely on tehty sydämeni vajaatoimisella verellä; älkää esim. Jyväskylässä ottako pahaksenne. Kyllähän sinnekin pitäisi runomessut pystyttää! Mutta ei kuitenkaan Poriin, vaiko joo?

Ps. Jakoivat messuilla Vuodet Kirjat - mainoskirjaa. Laskin siitä lähes sata ilmestynyttä runokokoelmaa, siitä puuttuivat ainakin Ntamo ja Savukeidas. Eli lukumääräisesti runoja julkaistaan enemmän kuin koskaan? Missä se näkyy? Kuuluu?

Onko Tikkis ainoana vähän niinkuin pihalla? Kommentteja?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäpä sitten odotot ...Jari Tervoa..

eikös edes Tommy T:ä??

kyllä Åbo on parempi !


terv. maurice

Päivi Kannisto kirjoitti...

En tiedä, tarvitseeko tuosta olla pahoillaan. Messut ovat vain nerokas bisnes: asiakkaat houkutellaan maksamaan siitä, että he saavat tulla ostamaan tuotteita. Myös näytteilleasettajilta otetaan rahat pois.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Anon Maurice:
Enpä tosiaan tiedä mitäkö odotin, kenties olisin odottanut runouden uuden aallon esittelyä leveällä rintamalla. Lienen harvinaisen vaativa sillä alueella?

Kyllähän Hesan Messut ihan toimivalta nekin tuntuivat. Hyvä että tuli käytyä, on eläkkeellä jotain muisteltavaa, että kun Hesan kirjamessuilla tapasin hlö xyn ja juotiin vähän punkkua!


Päivi: Kirjoitin kai vähän alakuloisesti; väsyttää. Muut asiat kuin nuo messut, oli se ihan piristävä. Näytteilleasettajat satsaavat niihin myös melkoisesti, sekä aikaa että hiukan rahaakin.

Messut on oikeastaan ihan hyvä tapa pelmahtaa katsomaan mitä maailmassa on ja tapahtuu.

Mutta näyttävätkö messut sen oikeasti, on jokaisen omassa arvostelussa.