perjantai 31. elokuuta 2012

Ailu Valle ja Niillas Holmberg


Ailu Valle ja Niillas Holmberg ovat saamelaisia, runoilijoita, musiikin taitajia. Ailu Valle on mm. räppäri. Molemmista oli yhteinen juttu telkkarissa taannoin.

Ylläoleva kuva on jostakin tuolta, Utsjoki ei ole ainakaan kaukana.


Kuvassa oikealla Niillas Holmbergin runokokoelman kansi. Kokoelmaa oli kesällä myynnissä ainakin Utsjoen Kirkkotuvalla.

Kiinnostuin Niillas Holmbergista kun Tuli ja Savu julkaisi saamelaisen runouden liitteen jonkin aikaa sitten. Liite on lukemisista jo nuhjaantunut mutta teksti on vielä luettavissa. Saamenkielisen runoilijan, Kirsti Palton mukaan käännökset ovat hyviä. (Kirsti Palton runoja liitteessä ei ollut, eikä myöskään Olavi Palton. Kaikkea ei aina voi saada.)

Allaoleva kuva on Sulasojan lähteeltä lähtevä puro. Sulaojaa on sanottu suurimmaksi luonnonlähteeksi. Voimakas se ainakin on, ja vesi kylmänkirkasta. Sulasojalle pääsee opastettua luontopolkua seuraten Kaamasen - Karigasniemen tien parkkipaikalta.


Luonnostelin pitkään lyhyttä kolmirivistä kommentiksi nykysaamelaiseen räppiin, musiikkiin, lauluun ja kirjallisuuteen:

tunturin tuuli
puhaltaa valopilvet
minun luokseni


Hippusen naivi, kiiltokuvamainen? Näin käy helposti kun on lääpällään johonkin aiheeseen, jonkun innostavan äärellä rähmällään.


idästä länteen
liitää luokseni käymään
tuulet mäen takaa

Aika ohut? Aamulla katselin ulos joelle:

aurinko pyyhkii
tuulen sarastaessa
pilvet paljaiksi


noustessa?

Kehitysversio:

tuuli sarastaa -
joen eteläinen ranta
on jo valoissa


Vaikka panin telkkarin kiinni jäi korviin hengittämään tievan takaa puhaltava aaltoileva ääni, solisevan puron väsymätön lirinä kohden lopullista päämäärää, mikä se sitten lieneekin.

Ei kommentteja: