torstai 6. tammikuuta 2011

Tvungen att vara vänster-språkig

Haibun on japanilainen kertomus jonka päättää kolmirivinen teksti. Kuuluisin haibunisti lienee ollut Basho matkatarinoissaan. (Kai Niemisen suomentamiakin.)

Keskityn nyt pakkoruotsiin. Venäjän Keisarin joukot ajoivat ruotsalaiset valloittajat pois Suomesta 1800 luvun alussa. Sen ajan aseilla valloittamaton Viapori antautui muutaman kiinteistökaupan lahjuksella? Suomeen asettui uutta maa-aatelia.

Itäinen tuuli
puhaltaa pölyt länteen --
valta näivettää


Suomi oli silloin Euroopan alinta kastia, köyhä ja täynnä vain luteita, täitä. Nopeasti Suomi kuitenkin uuden hallitsijan myötäsukaisuudella kasvoi kohisten, oma kielemme hyväksyttiin, sillä sai kirjoittaa, saimme markan ja postimerkit.

Pakkonaiminen --
vasten tahtoaan poika
riisui housunsa


Kausi päättyi laajempaan myllerrykseen, mutta paluuta Riks-Svenskankieliseen emomaahan ei enää ollut. Miksi meille pakotettiin kuitenkin kansamme ikeeksi pakollinen ruotsin kieli?

Pakkovankila
pitää finnit kyykyssä --
pieru ruotsiksi!


Hävittiinkö me sittenkin itsenäisyytemme? Onko tämä nykyinen Ruotsin Riket taustalla valtiaamme?

Kuningashuoneen
kohupaljastus; kunkku
onkin hetero!


Vajaata itsenäisyyttämme nöyryyttävän pakkopulla-ruotsin lisäksi on toki ollut muitakin: Oman porukan optio-ahnetta kohellusta saanemme kiittää sitä että Kansallisomaisuutemme Sonera kipattiin Telian syliin.

Ilmakauppias
myi mitä omistikin --
taivaiset tuulet


Entinen, alkuaan osin norjalaislähtöinen Ensomme sulatettiin Stora-Ensoksi. Kemijärven sellutehdas piti sekin lopettaa. Tekosyynä lyhyaikainen matalasuhdanne; viime vuonna jo Kemijärvi olisi jauhanut pääosin ruotsalaiselle Stora-Ensolle mukavia osinkoja jaettavaksi ympäri (ruotsinkielistä?) maailmaa. Mutta kun ei.

Kuten Kartago
oli Kemijärvikin
vääräkielinen


Länsimaisen kulttuurin vapauteen ei kuulu pakkopaidan uhalla kurkkuihin väkisin survottava vieraan vallan kieli. Kun jatkosodassa marssimme itään, niin oliko suunta sittenkin väärä. Marssimalla länteen olisi Tukholma nyt Tukkisaaren Sahat Oy:n alakonttorin myyntisolu. Kungsgatan olisi Turunmaankatu. Yhdellä kielikyltillä.

Hyytävä talvi --
läntinen pakkotuuli
vapautemme vei!

5 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Olipa voimallinen kommentti. En ole ikinä edes ajatellut asiaa historian kannalta, vaikka olen lukenut viimeksi Matti Klingen Topelius-elämänkerran, kun siis historiasta on puhe.

Kyllähän siinäkin asiaa sivuttiin. En ole myöskään käsittänyt näitä viimeaikaisia käänteitä, niin kuin Linuxin tarkemmin Linusin isän Nils Torvaldsin huomautusta pakkoruotsista.

Mutta olen asunut melkein 13 vuotta ruotsinkielisen Suomen pääkaupungissa eli Vaasassa ja ihmetellyt kielipolitiikkaa, josta en ole ollut tietoinen asuessani 29 km itään edelliset 8 vuotta.

Voi olla tietysti vallasta kyse, vaikka kyllähän pakkovalta ja kielen kautta/avulla kuulostaa kummalliselta. Mutta oikeasti vaikea tilanne on täällä asuville pakolaisille.

Kun olen opettanut heille suomea lyhyen aikaa, kuulin koko ajan valituksia siitä, että he eivät jaksa enää opetella uutta kieltä. He nimittäin olivat asuneet jo nelisen vuotta ruotsinkielisellä paikkakunnalla ja heidän suomen opetuksensa on ollut aika tavalla vaillinaista.

Tarkoitan siis ihmisiä, kuten iranilaisia, kurdeja eri maista tai Sudanin pakolaisia, jotka jo hallitsivat tänne tullessaan eli pakolaisiksi joutuessaan ainakin 3-4 kieltä ynnä useimmiten englantia sen lisäksi.

Aikuisille kahden uuden kielen oppiminen on hyvin vaikeaa, varsinkin kun suomi ja ruotsi kuuluvat eri kieliryhmiin. Ruotsi on indoeurooppalainen ja suomi fennougrilainen.

Mutta en ole toisaalta ikinä oikein ymmärtänyt miksi ihmiset haluavat valtaa. Olen ihan tosissani, se on minusta omituista. Miksi eivät ihmiset vain voi olla ihmisiä toisiaan kohtaan?

Seppo Sihvonen kirjoitti...

Nyt kun on lukenut Jussin tiivistetyn lähihistorian, niin nyt pitäis vihdoin ja viimein saada jostain käsiin Herman Lindqvistin RUOTSIN HISTORIA.

Noita Jussin rivejä kun luki niin tuli jotain omakohtaisiakin kokemuksia, esim Ensosta, Sonerasta. SYP:in - Meritan- Nordean kun jussi olis noissa haituvissa vielä käsitellyt niin se oliskin ollut jo melkein "parfait"

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Kirjoitin tänne jo pitkän tarinan ja kun pääsin kohtaan missä Ruotsin Säpo tarkkailemalla mm. suomalaisten Danske Pankin kanssa käydyt tilinsiirrot aiheuttaa osaltaan sen että Suomesta on hankala päästä asioimaan Danske Bankin kanssa.

SampoPankki, entinen Suomen Postipankki.

Kommenttiyhteys katkaistiin ja pölinäni häipyi, ilmeisesti SäPon filttereihin!!

Ripsa kirjoitti...

Olisiko rikssvenskoilla todella sormensa sopassa?

Kuulostaa kertakaikkisen omituiselta. Mitä ne kuvittelevat vielä meistä hyötyvänsä?

Sen minä kyllä tiedän mitä ne hyötyivät minusta. Tein pienellä palkalla niitä roskaduuneja, mitä tukholmalaiset eivät itse välittäneet tehdä, mutta sillä rahalla sain sitten opiskelluksi yliopistossa.

Kai siinä oli suht. OK markkinat. Mutta sen sijaan se kohtelu ei ollut kivaa. Suomalais-aksentti oli ehdottoman torjuttava. Niinpä en tutustunut ikinä yhteenkään ruotsalaiseen, ainoastaan maahanmuuttajiin.

Paljon muista ei vielä ollut kuin jugoslaaveja ja suomalaisia. Se oli siis 1960-lukua.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Salaliittoteoriat tuntuvat naurettavilta. Mutta aikojen saatossa yhtä sun toista tässä maaailmassa tuntuu paljastuvan. Raatoja ilmestyy usein.

Tuo Säpon internetliikenteen seuranta ja sen lukeminen ja analyysi ei itseasissa Internetliikennettä niin hirveästi kuitenkaan rasita. Ainahan Isommat Veljet ovat Nettiä seuranneet, scannailleet. Eniten pankkiyhteys Tanskaan luultavasti tökkii huonosta ohjelmistosta; Danske bankilla ei ole oikein nykyaikainen yhteys eikä ohjelmisto?

En ole enää omilta koneiltani edes yrittänyt maksaa VR.n lippua Sampopankin tililtä; viimeksi kun niin yritin niin kone mietti ja mietti ja tuli mieleen että mitähän kaikkea siellä alla auki-olevilla tunnuksillani muuta mahdetaankaan tehdä. Ja lopulta maksu VR.n tilille ei onnistunut. Onneksi meillä oli Osuuspankin yhteys varalla, johon nyttemmin olemme siirtäneet kaiken pankkitoimintamme kokonaan. Toimii. Serverit ovat Suomessa, eikä linjat koukkaa Ruotsin ja Säpon kontrollin kautta.

Niin, kyllähän meille finn-jeeveleillä näytettiin ketkä ovat herrakansaa. Omaa syytämmekin toki aika paljon. Muutamien neropattien käytös ei aina ole ollut ihan kansainvälistä ystävyyttä lisäävää. Onko se aina sitä vieläkään? Suomalainen viinapää on surkea.

Täällä lännessä, lounaassa tuo ruotsinkieli on usein jopa kaduilla kuultavissa. Mutta jossain Tohmajärvellä voisi olla Venäjän opiskelu perusteltua. Saahan sitä omalla ajallaan oppia, mutta tärkeintä on että ruotsia pitää opiskella. Muuten ei osata myydä esim. Singaporelaisille suomalaisia puistonpenkkejä, tai etelä-Ranskaan grahampullien pakkauslaatikoita...

Shit. Sanoisin. Merde.