sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Tammikuun lunta Issalta


Tammikuu --
luumun kukkien sijaan
lumituisku!


Teoksesta Autumn Wind Haiku, Selected Poems by Kobayashi Issa, toim. Lewis Mackenzie.
Kodansha 1999, 140 sivua.

En löytänyt runoa David G. Lanoue.n maineikkaasta 10.000 Issan runon englantilaisesta käännössivustosta, (http://haikuguy.com/issa) joten suuremmalla syyllä julki, kun on ajankohtainen aihekin.

7 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Ahaa, tuleeko teille Turkuun kulttuurivuoden kunniaksi luumunkukkia?

Pääsin runokirjoissasi Porin kirjan loppuun. Minä asuin Gallen-Kallelankadulla lukio-aikana 1963-65. Huomasin että kustannus Oy Manuscrip on hengissä. Eikös se ollut Hannulan Riston & Co perustama? Ja Kytöhongan Arto oli mukana?

Jäin kaipaamaan Keski-Porin kirkon naakkoja! Muuten vetävä kirja ja Itäpuistokin vielä, voi kuulla jamit!

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Tänä aamuna taivaan ja maan välisessä harmassa tilassa harvakseltaan leijuvat valkoiset talviluumunkukat asettuivat toistensa kylkikylkeen kuin olisivat siskoksia mummolan vintillä jossa pimeinä kesäöinä harsuuntuneet ikkunanverhot yön hämyssä huljuvat

Manuscript 63 ry on hengissä. Sillä oli pieni ISBN julkaisusarja, jossa ilmestyi muutama julkaisu muutama vuosi sitten. Manut taisi perustaa tosiaan mm. Risto Hannula? Ja oli osasyyllinen Porin Jazzien ilmaantumiseen. Siis noin päin. Hotelli Otava taisi olla perustamispaikka.

Mm. Manuscript 63 ry (ja Sanapaja ry ym) perusti KustannusOsuuskunta Muusan, joka ilmeisesti jatkanee vieläkin. Julkaisi mm. yhden A. Strindbergin.

KeskiPorissa on mustavariksiakin.

Turusta on naakkakanta huvennut; ovatkohan muuttaneet jonnekin?

Muutin Porista pois reilu vuosi sitten kun rupesin jäämään eläkkeelle. (Asuin siellä osittain kymmenkunta vuotta,koska olin siellä töissä, loppuajan päätoimipaikkani oli tosin jo Turku.)

Anonyymi kirjoitti...

Jameista vielä sen verran, ettei
Itäpuistossa ( PK ) niitä ole ollut
pariinkymmeeen vuoteen ja Pori Jazz
on samoin ollut pelkää peetä 20 V.

terv. maurice

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Kiitti Maurice! Tulee mieleen tarina takavuosien ranskalaisista interrailaajista nk. Porin Jazzeilla Porissa. Palattuaan kotiin tylsään Pariisin esikaupunkiin kehuivat kaikille kuinka kivaa meisinkiä Porissa on yötä päivää.

Tulivat porukalla syystalvella Poriin ...

Ripsa kirjoitti...

Minä olen yksi Pori Jazzin perustajista. Mun aikana oli vielä jameja Itäpuistossa.

Mutta Por jazzin suunnittelu alkoi jo paljon aiemmin, ja niihin aikoihin Otavassa oli jamit maanantai-iltaisin, soittajana mm. Rusina & Co. Jostain syystä Porissa oli paljon jazzareita.

Itse olin jamien aikaan vielä koulussa, mutta livahdin tätilauman lävitse jameihin aina kun onnistuin.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Mielenkiintoista!

Jack Kerouac eli myös Jazzista, se soi tiettävästi taustalla kun hän kirjoitteli. Lueskelen nyt Maggie Cassidya ja kirjoitan siitä jonkun lyhyen taustan blogiini lähiaikoina, jos ehdin / muistan. Siinä kun on yksi haiku!

Puhdas Jazz jameineen oli ilmeisen hohdokasta aikaa, ja että Jazzit Porissa alkoivat, on fiksu juttu joka antaa uskoa että tässä hippojen ja sarvikuonojen maassa joskus jotain elämääkin on. Tai ollut.

Manut järjesti minun aikanani yhden tilaisuuden Hotelli Otavaan; Markku Into oli illan päätähtenä. Porilaisia oli yksi huoneellinen paikalla kuulemassa. Jatkot muistaakseni läheisessä irkkubaarissa. (One for the Road)

Itse Porin Kevyen Musiikin Juhlat ovat metrilakujen vuosikatselmusmarkkinat, joka jo viime vuonna painottui enemmän (määrällisesti) Suomi-Areenaksi.

Suomi-Areenan takia minä viime vuonna "Jazzeilla" kävin. Onhan siellä konsertteja, viihtyisiäkin.

Tuli mieleeni että maksaisin jossain (irkkubaarissa?) vaikka 5 Euroo jos vanhat jazzi-ukkelit soittaa rämpsäisivät Saintsin. Kun tavallinen perusjazzi lähtisi yhdellä Eurolla.

Onkohan ne ajat jo menneet.

Ei kai sitä tässä voihkita että aika kuluu ja kaikki vanhenee, historiakin?

Ripsa kirjoitti...

Ehdottomasti, kannatan kapakkaa jonne maksaa yks euro päästä sisään kuuntelemaan When the saints.

Nyt toissavuonna istuin jossain rakennuksessa - jaa, taisi olla tullikamarilla, katsomassa isolta kankaalta Kinda blue.

Tuntui omituiselta horjua sieltä ulos. Horjuminen johtui musiikista, ei siellä tarjoiltu kuin kahvia.

Kyllä Porissa oli aika lailla meininkiä jo 1963, jolloin jameja jo oli. Jostain syystä siellä oli paljon muusikoita. Ja se oli isompi paikka kuin nykyään, kun tehtaat vielä kävivät aika lailla täydellä teholla.