perjantai 29. heinäkuuta 2011

Korjaus kasvin nimittelyynKirjoitin mielestäni hyvän runon lumpeesta.

Vaimoni vilkaisi kuvaa ja sanoi että ei se ole lumme vaan joku ulpukka.

Aamulla Halkolahden suunnalta kuului taas joka-aamuinen Kuikan ilmoitus että hän on siellä. Sitähän minä kamera kaulassa jahtaamaan, ja vain niitä keltaisia ulpukoita sain filmille. Stressaavaa hommaa tämä lomaileminen.

Pikku ulpukka
kellii aamunvalossa -
kuikka ohittaa


3 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Siis ovat sukua kuten sanottu, ulpukka ja lumme.

Järven happamoitumiseen ja näkinkenkien kuolemaan on monta syytä. Yksi täällä Pohjanmaalla on se, että maa nousee nopeasti ja matalat järvet alkavat sitten soistua= happamoitua. Näkinkengät eivät kestä sitä.

Meille sattui semmoinen tuuri että vastapäätä oli nevoja ja joku turvenuija keksi siitä miljoonapisneksen ittelleen ja tuhosi järven. Eivät auttaneet valitukset. Turve on valtion erityissuojelussa.

Puhuminen esim. lääninhallitukselle eli vesihallitukselle (luonnonsuojeluakin kuulemma pitäisi olla...) oli semmoista että:
-Miten yksi ihminen voi pilata koko järven ja vielä laillisesti?
- Koska ihmisellä on lupa harjoittaa elinkeinoaan!

Etsin sen pitäjänkeisarin nimen puhelinluettelosta. Se tituleerasi itseään pienviljelijäksi.

Pia Nevalainen kirjoitti...

Oi, ulpukka! Muistanpa pienenä kun näistä taiteiltiin hienoja kaulakoruja napsimalla varresta aina pätkiä pois ja jättämällä vaan sitä kuultavaa kuorta. Tosi hienoja olivat myös vielä puhkeamattomat siankärsät.

Meillä oli mökillä paitsi ulpukoita myös kahta lajia lummetta, isoa ja pientä. Kauniita kukkia kaikki, lumpeet vaan valkoisia ja ulpukka keltainen. Se pikkulumme oli muuten ulpukan kokoinen, kauniin vaalea terävine terälehtineen.

Terkuin vähemmän ulpukkaisesta Länsi-Suomesta sen ulpukkaisen Itä-Suomen sijaan...

Pia Nevalainen

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Pitäisi kai varmaankin skarpata tuota botaniikkatuntemustani. Lintujenkin kanssa on vähän niin ja näin, vaikka joskus ornitologiaa olenkin harrastanut. ;-)

Turvesoiden raiskaus tuntuu vähän pahalta, käsittääkseni sitä turvetta tarvittaisiin maapallolla viljelyyn. Mutta poltetaan sitä viljaakin.

Tuntuu että riihikuivaa rahaakin poltetaan, ainakin jossakin. Ne lahjarahat esim. Kreikkaan on niin suuria että sillä elää aika moni talousrosvo aika pitkään. Paitsi että osannevat aika nopeasti häivyttää suurimman osan kätköihinsä.

Aurinko laskee ja järven toisella puolella metsä on vihreää ja vehreää ja terassilla käryää hyttyssavu...