lauantai 5. toukokuuta 2012

Paul Polansky TurussaPaul Polansky on taistellut mustalaisten oikeuksien puolesta toistakymmentä vuotta. Hänen elämäntarinansa on vähintäänkin mielenkiintoinen. Polansky pakeni Vietnamin sodan asepalvelusta Espanjaan. Siellä hän toimi ammattitason nyrkkeilijänä, teki töitä toimittajana ja julkaisi romaaneja. Nykyään Polansky asuu pienessä mustalaiskylässä Serbiassa.

(Ylläolevan copyright by Internet)

Turun kaupunginkirjastossa oli lauantaina kirjallisia tilaisuuksia, joista nyt mainitsen Paul Polanskyn vierailun Rotundassa.

Viikonloppu kuului otsikon Vieraalla maalla, On Foreigh Ground, alle. Tukijoina kirjaston lisäksi mm. Koneen säätiö, ym.

Polansky puhui erityisen selkeää englantia eikä tulkkausta siis tarvittu. Kirja Mustalaistaksi on Savukeitaan tuotantoa. Savukeidas on ottanut maamme johtavan runokustantamon viitan harteilleen. Sen hulmuamista maailman lippujen liehuillessa on virkistävää seurata ja tukea.

Tapasin kustantaja Hytösen kirjaston rappusilla leijonasuihkupatsaan lähellä. Hytönen on lopettanut tupakoinnin. Sanoi ja imaisi muhevat usvat savukkeestaan.

Elämä on miltä se näyttää. Runous on miltä se näyttää.

Taksilla pääsee, Kosovon kujilla puhutaan sitä kieltä mitä ihmiset siellä osaavat ja samaistuvat etunimiinsä.

On jotakin pysyvää maailmassa. -mme.

Aamen.

Ei kommentteja: