lauantai 3. joulukuuta 2011

Vortex ja suunnannäyttäjät






Selailin taas Pertti Nieminen - Tuulia Toivanen imagistien runoantologiaa Älä puhu enää (Basam Books 2011). Sen esipuhe on erityinen, se innostaa runouteen. Tarkistin T. E. Hulme - nimisen runoilijan osuuden 1914 ja 1915 Blastin numeroista. Eipä näkynyt.

T. E. Hulme kaatui I maailmansodassa vuonna 1917. Samoihin aikoihin myös ilmeisesti Blastin kolmannen numeron ilmestyminen jäi ikäänkuin odottamaan kolmatta maailmansotaa. Nyt sitä käydään. (Yksi rintama on OWS-rintama?)

Blast jäi kahteen numeroon. Ezra Poundin kiinnostus kai siirtyi Cantos-maailmoihinsa, T. S. Eliot keskittyi laatimaan nobelkelpoista runoutta ja Ford Madox Hueffer sai sodasta aineistoa. Hänen Kelpo Sotilas on joskus mainittu maailman parhaaksi romaaniksi...

Blastin toimitti ja suuresti kirjoittikin Wyndham Lewis (1882 – 1957).

Oli miten oli; Blastin kaksi ilmestynyttä numeroa ovat kulttijulkaisuja. Ne on saatavissa kansainvälisestä Ilmestyskirjan Pedon kidasta eli Internetistä.

Niin Vortex, Vortesismi. Vortex on taiteellinen kolminaisuuden pyörre, ilmassa myrsky, meressä pyörre joka imee mukaansa ja maan sisuksissa esimerkiksi maan magneettikentän pyörylät, jotka on ennustettu kääntyvän pohjoisen sijasta etelään osoittaviksi. Onneksi magneettikompassilla ei enää seilata vaan hyrräkompassilla.

Jos Vortex määriteltäisiin nyt merihenkiseen ilmastoon niin sen voisi suomentaa hyrräkompassiksi? (Gyro.)

Henri Gaudier - Brzeska kirjasi Blast I.seen määritteen alun artikkelissaan Vortex:

Veistoksellinen energia on vuori.


Blastissa oli vuoden 1914-1915 tekniikalla monistettuja grafiikanlehtiä. Julkaisuun ilmiselvästi valikoitui sellaisia töitä jotka ovat edukseen sen ajan mustavalkoisessa pikapainotekniikassa. Tavallinen MV kopiokone ei vieläkään paljoa parempaan tulostusjälkeen pystyneisi?

Mietin vuotta 1915; Shackleton oli lähtenyt vuonna 1914 purjehtimaan Etelänavalle, eikä sinne päässyt, mutta suoritti haaksirikkonsa jälkeen yhden merenkulun maineikkaimmista pienvenepurjehduksista seilaamalla Elephant Islandilta South Georgiaan ylittäen melskaavan Ärjyvän Nelikymppisen, eli Roaring Forties. Tämä oli vuonna 1916.

Ylläoleva kartta on linkki ajatuksiini; Jos jättää Thamesin ja Lontoon seudun purjehtimalla kotoista pohjolaa kohti pitkin rannikkoa, Sledwaytä seuraten:

seilaisi koilliseen;
Bawdsey Bank jää styyrpuuriin,
Orford Nessin valo
kutsuu kääntämään ruorin
paapuuriin; jatkan suoraan.

Steady.

En tiedä pääsenkö perille; matka sinällään luo liikettä, uusi näkymiä.


42 vuotta ensimmäisen Blastin jälkeen ilmestyi Eeva Liisa Mannerin Tämä matka.

Siitä 55 vuotta ilmestyi Pertti Niemisen suomeksi kääntämä Imagistien antologia.

Tänään olisi ollut Tampereella Eeva-Liisa Manner seminaari. Mietin lähtemistä sinne, mutta pitää keskittyä ensi viikon pitkään kokoukseen. (Keinosyykö? Voi olla.)

Eeva Liisa Manner kirjoitti upean runosession Suomelle. Manneria ei olla linkattu Vortisismiin, tai imagisteihin. Eikö riitä että on hyvä runoilija, eikö riitä että on erinomainen runoilija.

Ismit tehdään runoilijoiden ensin kirjoitettua runojaan, sitten vasta jotkut seuraavat perässä? Ja kaikkien kynissä ei ole silti oikeanväristä mustetta.

Kenen käskystä, kuka määrittelee. Aina yrittäjiä löytyy.

OWS ja vapaus kävellä puistossa:

Kuka saa kävellä puistoissa. Lainaan alle pätkän OWS-liikkeen tänään netissä julkistetusta raportista pätkän;

The crowd burst into chanting the word shame at officers. Lieutenant Bucher walked about 30 yards toward the sidewalk, and pushed Occupy Tampa’s journalist Mike Madison into the park, and then issued him a verbal trespass warning.

(Kyseessä OWS liikkeen Occupy Tampa - osio; poliisi tyhjensi OWS liikkeen aktivisteja Tampan puistosta.)

Eli Bucher niminen viranomainen oli työntänyt Occupy Tampa - liikkeen toimittaja Mike Madisonin puistoon ja senjälkeen antoi Madisonille suullisen varoituksen puistoon tunkeutumisesta. (Vapaa tulkintani.)

Koko juttu OWS liikkeen blogissa.

Mallia miten yhteiskuntarauhaa pannaan järjestykseen Suuressa Isänmaassamme. Muilutettiin sitä meilläkin!

Jääköön enempi naljailu sikseen, huomenna on pyhä eikä Turussa ole talvesta tietoakaan.

Alle lainaus Nobo-keskusteluista:

syysvaellus -
pidätän hengitystäni
hyttysparvessa


Copyright Carole MacRury, suom. j.t. Tämä seuraava miete on samasta muistikirjastani:

Vaahtera varttuu täysi-ikäiseksi
vaikka joka syksy hukkaa kaikki lehtensä?


Linkkejä:

Shackletonin Venematka

Blast I

Blast II

OWS - liike

Ei kommentteja: