lauantai 11. kesäkuuta 2011

UupuneitaTuristina jatkan auringon ihmettelyä, iltayöstä pohjoisessa, aamupäivällä etelän ikkunoissa. Verhot ovat uupumattomia auringonkatsojia. Minun pitää siinä välillä vähän huilata.

Tänään iltakävelyllä ihmettelin että mikä haisee poroaidan vieressä. Kuollut poro; ei vielä korppien löytämä vaikka tuoksahti.

Kuulin Utsjoella käydessäni miten sinne oli keväällä vaeltanut runsaasti nälkäisiä poroja Norjasta. Niitä oli kuolleina ympäri paliskuntien alueita joista niitä kaivettiin kuoppaan, mitä löytyi. Norjan puolella alkutalvesta jo porot olivat valmiina nälkäisiä eikä mennyt talvi ollut kovinkaan "ruokaisa". Tämä poro on keski-Lapissa, Muoniossa. Aidat kuitenkin lienevät kahlinneen tämän elukan ihan koti-Paliskunnan sisä-alueille.

Nälkäinen poro
jota ei vielä syödä -
eksyneet korpit?Aidan takana olisi ollut parempaa jäkälää? Vielä toinen aiheeseen sopien:

Joku järsinyt
poronsarvet uutteeksi -
kestääkö sydän?


Soitin tutulle saamelaiselle ja hän kertoi että Lapissa kuolee "tuhansia" poroja, eikä tuosta kannata viranomaisia häiritä. Sisäministerikin kielsi turhaan 112.sta häiriköimästä. Eikä tuo elikko ketään häiritse, jos eläissäänkään ketään. r.i.p. (Vaikka haiseekin.)

Oikealla oleva puinen elukka on myös uupunut, lepää luontevasti. Muurahaiset tykkäävät? Teenpä hänestäkin kolmirivisen:

Hylätty honka
pitkällään varvikossa -
sammaleen ilo

Ei kommentteja: