perjantai 25. helmikuuta 2011

Taisteleva runous


(olen) k-i-s-s-a (miau)
k,i,u;k:k,u

Pudot A
jk! fl
Kaurapeukal

hä? hr
jos työrite
(UI) (IJ)
&&&Vaikutteen copyright E. E. Cummings, suom. väärnennös J.T.

Alkuperäinen on näin, tälleen:

(im) c-a-t (mo)
b,i;l:e

FallleA
ps!fl
OattumblI

sh? dr
IftwhirlF
(UI) (IY)
&&&

Copyright E. E. Cummings.

Haastattelija kysyi William Carlos Williamsilta että onko tuo runoutta, ja voisiko hän yksinkertaisesti kertoa mitä runous on.

WCW vastasi:

Runous on tunteella ladattua kieltä. Sen sanat järjestetyt rytmisesti.
Runo on täydellinen pieni maailmankaikkeus. Se on olemassa erikseen.
Kukin runo jolla on arvoa tuo julki runoilijan koko elämän. Se antaa näkymän siitä mitä runoilija on.

Cummingsin runosta WCW sanoo torjuvansa sen, mutta että Cummingsille se voi edustaa runoa. Ja jatkaa että ei ymmärrä Cummingsin runoa, vaikka pitää tätä vakavana ihmisenä. WCW myöntää taistelleensa vakavasti runon kimpussa mutta ei löytänyt sille mitään merkitystä.

Lähde: Teoksesta Paterson by William Carlos Williams, Book Five, (1958) osiossa II.

2 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Nonnih. Ollaan täällä kahden hengen voimin mietitty e.e.cummingsin kirjoitusta ja päädyttiin siihen, että se on niin tavattoman kokeellista tekstiä, että on oikeastaan kielen ulkopuolella jo.

WCW on ilmeisesti tuijottanut runoa pitemmän aikaa ja ehkä hän on tuntenut e.e.cummingsin, koska pitää tätä vakavamielisenä tapauksena.

Minä mietin tuossa alkaapäätä että että jenkit kun rakastavat noita ensimmäisistä sanoista koostuvia lyhenteitä, niin jos niistä löytyisi joku idea?

Mutta oletan että perussuomalaisten kulttuuristrategia perustuu mahdollisesti cummingsiin törmäämiseen, vaikka en tiedä kuinka suuri todennäköisuus hänen tuotteisiinsa törmäämiseen on missään päin tässä maassa. Aika vähäinen luulisin.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Heh, tietäisikö taideguru Soini ratkaisun tähän e.e.cummingsin, vakavamielisen runoilijan, runoon...
Kävin kurkkimassa Amazonia, ja Cummingsin kootut näytti olevan siellä. Kovakantisena=raskaampi paketti, mutta paperibackia ei liene. Pääsiäiseen mennessä se lienee Turussa.

Kaikkea tämä kirjallisuus teettää. Mutta haluan nähdä onko cummingsilla lisää tälläisiä vakavamielisiä runoja. Voisin ruveta konsultiksi Soinin kirjallisuuspoliittiselle osastolle vaalienjälkeen?