lauantai 2. lokakuuta 2010

Kafka Turun kirjamessuilla 2.10.2010


Turun kirjamessuilla Enostone julkisti Seppo Järvisen Kafkan varjo - teoksen. Kuvassa seisomassa Seppo Järvinen.

Enostone on julkaissut 90 teosta, eli se on lähes yhtä suuri kuin Ntamo-kustantamo.

Kafkan varjo on ja ei ole matkakertomus Prahasta. Kun Seppo Järvinen puhuu Prahasta hän tulee puhuneeksi paljosta muusta.

Välillä piti käydä kuulemassa messutarjontaa. Nykykehityksenkö ilmiö on että eräät mielenkiintoisimmat jutut oli viety mongoliperinteiseen jurttaan. Sinne mennäkseen piti riisua kengät ja kumartua. Terveellinen muistutus että ei aina kannata kulkea nokka pystyssä, pelkkää messukeskuksen korkeaa kattoa katsellen .-)

Kts jurtan kuvaa Mataleenan blogista 2.10.2010


Muuta tarjontaa oli monessa eri kohtaa. Ohjelmanumerot eivät pahemmin häirinneet Messukeskuksen kaiken sorauttamaa yleisääntä. Messukeskuksessa on lähes joka kulmassa kahvila, ja kompleksin keskellä on messuravintola. Korkealla kovan katon alla kiirivä yleismelu sulattaa lähes kaiken.

Kuvassa oikealla yksi tämän päivän messutarjonnan runoilijoista: Juha Kulmala oli vuorollaan vuorossa. Kulmalaa kannattaa kaiken hälyn keskellä pysähtyä toviksi kuulemaan.

Muistelin mielessäni messuja parinkymmenen vuoden takaa. Vai onko siitä jo enemmänkin, ennenkuin messut muodostuivat messuiksi. Lounais-Suomen Kirjailijat oli silloin vastasyntyneenä järjestönä mukana Konserttitalolla järjestetyssä tapahtumassa. Minä puuhasin mukana ja muistin miten sujutin Lounais-suomalaisten kirjailijayhdistyksen jäsenten sekaan sekä Maskun Hemminkin että Mikael Agricolan. Maskun Hemminki oli mm. runoilija, ja Mikael kuuluisa kääntäjä. Eräs silloisista "vihaisista" toimijoistamme vastusti koko messuilua ankarasti vastustettavana kaupallisuutena. Silti tämä henkilö oli yhdistyksestämme ainoa jonka kuva komeili paikallisen pikkulehden sivulla... Oliskohan sitä enää missään tallessa? Ja mitä noin vanhoja enää muistelemaan? Menneitä.

Mitähän Mikael Agricola tuumaisi tämän päivän kirjamessuista? Maskun Hemminki kai rustaisi riimitetyn monisäkeen ?-)Lainaan loppuun Samuli Lampisen runosta Halong Bay loppuosan:

Ja millä julkeudella tuokin
kaartelee ilmassa, jossa keuhkomme
lakkaamatta parittelevat
yskää kehittäen.


(Samuli Lampinen, Exodus, 2010. ISBN 978 952 4984 140. Kyseessä on Samuli J. Lampisen viides runokoelma. Siitä lisää tuonnempana.)

1 kommentti:

Sebastianos kirjoitti...

Turun Kirjamessuilla oli yksi nurkkaus joka veti kirjan ystäviä kuin hunajaa. Tässä Bermudan Kolmiossa oli Jurtta, Turkki ja Kafka&Praha. Juahani piipahti ihmettelemässä, samoin paikalle lehahti perperimies korkeassa hatussa: Kaltio palkittiin Kafka-merkillä. Kun vielä saisi takaisin pari lainaamani Kafkaa tamperelaiselta. Seppo.