tiistai 19. maaliskuuta 2013


Tuulet jatkuvat,
mistä tätä vihaa riittää
yökaudet, aamuun?Jäätävä itätuuli —
irtonainen lumi pakenee
länteenSeuraava kirjallisuudessa liikkuva tarina harmaasudesta, tässä yksi versio:

Harmaasuden laulu


Muutama mies oli vaelluksella. Kun he saapuivat lähelle jokea ja rupesivat tekemään puita he kuulivat laulua.

Maailma on suuri ja leveä ja pitkä.
Maailmassa on ollut suuri määrä susia.
Mutta vain minä olen ollut kaikkialla maailmassa.
Tänään olen tullut niin vanhaksi että aikani on loppu.

Miehet löysivät vanhan raihnaan ja nälkäisen harmaasuden, joka ei pystynyt enää liikkumaan. Miehet syöttivät suden. Kun susi oli syönyt kylläkseen se sanoi: “Te saatte minun elämäni. Tulette elämään tässä maailmassa täyttä elämää. Te menette joka puolelle tätä maailmaa ja menestytte sodissa. Tulette elämään ilman vaaroja ja sairauksia, kunnes teidänkin vanhuutenne joskus koittaa.”

Susi kertoi myös että miesten pitäisi nousta ennen auringonnousua jos he aikoivat pitää elämästään kiinni. Sillä on sanottu, että jos susi tai kojootti nukkuu ohi auringonnousun, se kuolee heti.

(Cheyenne-tarina)

---


Kuuntelin radiosta synttärijuttua Pekka Haavistosta. Haavisto ei ole niinkään sympaattinen kuin ihan vaan luonnostaan ylivertainen diplomaatti? Mielestäni aika moni ylimielisesti virnistelevä kloppi saisi hävetä Haaviston rinnalla?

Koijärven patoaminen aukaisi maailmaan montaa asiaa, vai oliko ympäristön tsunami samaan aikaan jo hyökymässä ihmisten ylitse.

Aika ajoin hävettää olla ihminen, eurooppalainenkin, etenkin kun muistamme entisen Jugoslavian murenemisen jälkikuohuja.

Kreikan pankkiirien rahankähminnät ja rahojen kuppaukset on pientä sen rinnalla mitä pahansuopa ihminen pystyy toiselle tuottamaan.
Kapea maailma,
me emme mahdu tänne –
talven tuuli

Ei kommentteja: