lauantai 28. kesäkuuta 2025

Ravintoajatuksia

Kun maassa on neljä + yksi vuodenaika niin luontokin noudattaa sitä kasvustollaan. Talvella riistaa ja järvistä ja meristä kalaa, Kesällä pellot tuottavat viljaa ja turnipsia vaikka. Ihminen on tottunut siihen että joka päivä syödään, tosin silloin tällöin on kuulema hyvä olla viikko - pari syömättä? Pohjois-Karjalasta tuli määräys että voita ei saisi syödä kai lainkaan, nyt tilalle yritetään meille myydä Alentajaa tappavan kolestrolin takiako?
Kun teen kerran viikossa perheelle aterian jonka yksi osa on perunamuusi, niin olen huomannut että siihen pitää lisätä voita, jollei maitoa ole, kuten meillä ei juoda lainkaan maitoa. (Kolestrolini ylihoitaja muuten paheksui minua kun kehuin että aika usein syön Kreikkalaista salaaattia. Ihmettelin suupaltti haavini haavini auki että mitä häh, ja jatko oli että kun siinä salaatissa on sitä juustoa! No aluksi lopetin, nyt salaa syön yhden rasian kai kuukaudessa.)
(Salaiset herkkuni ovat valko- ja sinihomejuustot, muuten!) Eikös ihmisen luut tykkää kalkista, mitä on kai etenkin juustoloissa? Toki liika kalkki kai menee aivoihinkin, ainakin joillekin?
En taida silti ruveta ravintokomentelijaksi, niitä on meillä liikaakin. Kuten se yksi määräilijä netissä joka melkeinpä kielsi aamupuuron päältä hillot ja marmeladit, koska niissä on hengenvaarallista sokeria!
Hyvähän se on tietää mitkä jutut ihmisen ennenaikaiset kuolemat johtuvat? Minunkin isukkuni eli yli 101 vuotiaaksi, jonka mukaan minun pitäisi noudattaa samaa perinnettä eli kuolenko 102 vuotiaana.
Minun yksi projektini on jatkaa mukavia kirjoistusarkistojeni järjestelyjä niiden paikkaamista ja tallentamista editoituneina. Jotakin puuhaa ihmisellä pitää olla?

Tuo 5 vuodenaikaa on Haiku perinteen termi. Teenpä yhden lyhyen lystikseni:

Syö mitä syöt
mahassa montaa päivää
herkutkaan säily


Ps. Kigo-sana taitaa puuttua, olisko tuo edes senryuu?

Tikkis 29.6.2025

Ei kommentteja: