lauantai 16. kesäkuuta 2012

Vihassa kaikki tuulet






rautaportista tulevat etelätuuli
a pohjoistuuli
ja vihassa kaikki tuulet


(Pertti Nieminen, Otava 1968)


Tikkasen julkaisussa Kymmenentuhatta urkupilliä vuodelta 2002 on samaa aiherakennelmaa matkiva mm. seuraava:
 
Kun Porissa tuulee etelästä,
 se menee kirkon läpi
     ja puhaltaa Ultima Thulen
         eteisten läpi
 Ultima Thulen perille asti.

 Mutta kun Porissa tuulee pohjoisesta
 niin Brysselissä 
     repeää
         pitsit.
 Ja Ranskassa Rouenin tuomiokirkon urut
 soivat kuusi yötä
 ja viisi päivää
 tuoden Viimeistä Tuomiota Galliaan,
 Euroopan sydämeen.


Oltaisiin sovussa, annettaisiin ihmisten tehdä Suomessa töitä. Viikonloppuisin ongittaisiin puhtaista järvistä syötäviä kaloja:




Niillä Nokian painolasti-ihmisillä on nyt aikaa käydä kalalla. (Jos on valtiohallinnon hyväksymä kalastuslupa.) Epäilevät, että ne Tieto oyn ahdinkoon ajaneet 500 poispotkittua tuskin osaavat edes kalastaa. Oppisivat ensin tekemään toimivia ohjelmia? (Ote keskustelusta erään heidän asiakkaansa ei-julkisesti sanomastaan.)

Taustalla kiukku siitä että jokin aika sitten esim. VR.n järjestelmät olivat ATK-historiassa irvikuvia kansalaisten palvelusta; huhu väittää että ohjelmistoissa oli Tieto Oy:n tekemiä tahallisia mokia. VR ei kuulemma maksanut tarpeeksi bonuksia?

Ihminen tulee vihaiseksi kun kalastusrauhaa häiritään. Bonusjohtaja tulee vihaiseksi jolleivat hänen palkkionsa nouse kullakin kvarttaalijaksolla, oli firmalla sitten miten surkeasti tahansa.

Sehän on aina alempiarvoisten työläisten vika; ne pitää karsia pois.




 
Kun Porissa tuulee
     idästä
 se menee kirkon läpi
     länteen
   ja humisee vähäsen mennessään.

 Kun Porissa tuulee
     lännestä,
 se menee kirkon läpi
     itään,
   ja eksyy sinne.


(Juhani Tikkanen, Kymmenentuhatta urkupilliä.) Vaikka niitä Keski-Porin kirkon urkupillejä ei ollut lähellekään 10000 erilaista. Mutta kun Romppanen niillä soitti niin tulee tunne että on niitä ainakin kymmenentuhatta, jollei enemmänkin välillä.


Nyt Porissa on siis uudet urut. Paremmat? Toki, pehmeämmät, ja vahvemmat. Ja hienovaraiset. Malli ei käy yritysmaailmaan. Eikä ilmastomuutoksiin.


Kreikka äänestää näinä aikoina.

Suomen kuntiin äänestetään syksyllä.

Eli tuulee sitä vielä meilläkin.

Niemisen kirjan nimen lainauksen lisäksi käytetty siis Juhani Tikkasen teosta Kymmenentuhatta urkupilliä, julkaistu Porissa 2002. ISBN 951-97690-8-0.



3 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Juhani,

joo Niemisen kirja oli minulle aikoinaan ällistys, kun aattelin että miten joku voi jaksaa kirjoittaa omia runoja, jos pitää kiinasta asti niitä suomentaa.

Olen mahtanut olla aika nuori. Mutta ihmettelyä ei kannata lopettaa. Niin ja Pori. Siinä kirkossa piti aina olla koulun alkaessa ja loppuessa.

Olisi pitänyt olla kirkkoon soveliaat vaatteetkin, niistä tyttölyskan rehtori kyllä vähän motkotti. Kun en ole körtti niin ei ole ikinä ollut eriksensä mustia vaatteita...

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Niemisen (Pertin siis) panos kiinalaisen runouden tuomisesta Suomeen on tosi upea temppu.

Itse olin, ja olen, aika "lääpälläni" hänen kiinalaisiinsa.

Tuo Vihassa kaikki tuulet on hänen omia juttujaan, aika paljon Vivaldista.

Porissa on kokemukseni mukaan hyvinkin toistensa kanssa toimeentulevia, eli kaikki eivät siellä(kään) kirkossa käy. Minä köyn mielelläni kuuntelemassa urkuja.

Muuten viihdyin aluksi Porissa hyvinkin, asuin siellä toistakymmentä vuotta. Mutta sitten lahtasivat 50% Porin sivukirjastoista.

Kokoomus SDP.n tuella. Jenni Haukio oli kai silloin Porin kokoomuksen ideologina?

Vai olisiko tullut siihen virkaan kun kirjastot oli jo murhattu. Nyt Jenni ohjaa Turun Kirjamessujen ohjelmakehitystä, kuulemma.

Jos löytäisin jostain mustat vaatteet niin Turun kirjamessuille saisi kai silti mennä? Vaikka kirjastolaitosta kannatankin.

;-(

Ensi viikonloppuna on juhannus; ei pidä mennä vesille tai jos menee niin pitää housun napit ja vetoketjut kiinni.

Naisille se lienee helpompaa?-)

Ripsa kirjoitti...

Onneksi edes joku on meille helpompaa!

Minä asuin Porissa SYPin vai KOPko se oli talossa, torin varrella, eli pääkirjasto oli ihan saman kadun varrella eli Gallen-Kallelankatu.

Minulla on vieläkin lukiokavereita, joiden kanssa vaihtelen valokuvia ja tekstejä. Jouduin tyttölyskaan sen takia, että siellä oli saksa pitkänä kielenä.

Sitten lähdin Tukholmaan ja Amerikkaan, mutta ensin olin perustamassa Pori Jazz 66-nimistä yhdistystä. Sinne ei ole enää asiaa.

Kaupunginosakirjastoja lakkautetaan. Olen itsekseni miettinyt sitä, että entäs jos koulut ottaisivat ja alkaisivat huolehtia ainakin osasta kirjaston työtä. Pelottaa että lapset eivät tule sinuiksi lukemisen kanssa.