torstai 16. marraskuuta 2017

Missä toverit ovat?

Käytiin Turussa katsomassa elokuva Toveri, missä olet nyt?


Sali oli lähes täynnä, ja sen jälkeen oli keskustelu ohjaajan kanssa.
Pari yleisöpuheenvuoroa jäi mieleen: Ensin SKP ilmoitti tykänneensä elokuvasta. Toinen taho korjasi yleistä luuloa STASista, että Stasia ei ollut vaan se on länsimaisten propagandaa! Jaahas?

Siltä pohjalta ei oikein kannattanut keskusteluun enää jäädä? Kiva että SKP sallii elokuvan. Ja kiva kuulla että Turussa on vankka mielipide Stasista! Turkukin voisi jotain ärhäkämpää perustaa Turun taudin syyllisiä vahtimaan ja kampittamaankin? Mutta se ei ollut Toveri-elokuvan rooli. Mekin muuten kävelimme leffaan, eikä kukaan Turun Hyvä-Veli systeemissä mukana ollut parkkimittarien kolikoita ryövännyt! :-)

Elokuva alkoi DDR.stä pari vuotta ennen kalliin muurin purkamista. Elokuva visiteerasi sitten Etelä-Amerikassa, jossa sikäläisten aktivistien avulla nykymenoa luodattiin. Libanonin osio oli mielenkiintoinen. Libanonissa voisi olla ainekset kuplivien energiaa ja vallanhimoa uhkuvien eri tahojen sulattamiseksi joksikin uudeksi voimaksi. Maaiman nykymeno tuntuu menevän takaisin menneisiin vihanpitoihin. Etelä-Afrikasta oli syväluotaavaa osiota.

Jäin miettimään DDR.ää. Kun Stalinin luottomarsalkka Zukov Berliiniin tankeillaan jyristeli niin mikä sen ajan historiasta johti DDR.läiseen kommunismiin ja salaisen poliisin mahtiasemaan koko osavaltiossa? Kutsutaan sitä nyt sitten ihan vaan poliisiksi, että ei tule isompaa riitaa?

Kaikki DDR.ssä asuneet eivät olleet kovinkaan innoissaan DDR.n hallintomalleista? Tosin suurin osa ilmeisesti oli, salaisen poliisin virat olivat hyviä virkoja ja suuri osa DDR.läisiä auliisti sitä avustikin. Pientä korvausta vastaanko? Myös paperiteollisuus tykkäsi toiminnasta, arkistointi ja kansioiden teko taisi olla paperitehtaille tuottavaa.

Yritän etsiä sitä siementä josta kasvoi DDR.läinen hirmuhallinto? Ei se ihan Pohjois-Korean järjestelmään asti kuitenkaan yltänyt, ennenkuin Gorba tuli ja innosti sen muurin musertamiseen.

Onkohan Trumppi ihan oikeassa kun hän sitä Mexicon muuria taitaa jo rakentaakin?


Etelä-Amerikan kansanliikkeet nousivat oikeasta tarpeesta, siellä kommunistiselle liikkeellä oli tilaus?

Etelä-Afrikassa rotusorto oli käsittämättömän epäinhimillistä.

Libanon oli vielä silloin kun minäkin siellä kerran kävin ihan toimiva yhteiskunta. Nytkö taitaa käydä niin että Muslimien shiia-liike valtaa siellä itselleen tilaa? Vai mitä siellä kuplii? (Elokuvan kuvaus aika pari vuotta aiemmin, eli ei vielä vihjeitä.)

Historiasta olen ymmärtänyt että muutama sata vuotta sitten Euroopan eteläosiinkin tullut Muslimien kulttuuri oli Euroopan valistuneinta aikaa. Kulttuuri oli korkealla. Mutta muslimit sitten ajettiin Välimeren sille puolelle mistä heitä nyt sitten taas kumiveneillä ym Eurooppaan taas tulee. Kalifaatin uusrenessanssi mielessäänkö??

Tuohon puoleen ei Toveri-elokuva kantaa ottanut. Tarkoitus oli todeta että DDR.ssä oli aikanaan yhden Saksan osavaltioiden hyväksymä liike, josta ei tullut oikeastaan mitään pysyvää?

Mutta elokuva Toveri, missä olet nyt antoi kosolti pureskeltavaa. Kunnollinen keskustelu aiheesta kuitenkin lienee vaikeata. Senverran muinaisuuden haamuja huuhailee? (Muinaisuus, nyt n. 70 vuotta?)



Elokuva Toveri,missa olet nyt linkkiin

Ei kommentteja: