sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Monta Karjalan kieltä

Ilomantsissa järjestettiin Kahden Karjalan runous -kirjallisuustapahtuma 16.5.2009. Järjestäjinä Joensuun yliopiston suomen kielen ja kulttuuritieteiden oppiaineryhmä, Joensuun Yliopiston Karjalan tutkimuslaitos, Iljala ry ja Ukri ry, sekä Maaseudun Sivistysliitto ja OK-opintokeskus.




Kuvassa vasemmalla Matti Jeskanen virittelee tietsikkaa näyttökuntoon Ilomantsissa Kotimäen koululla 16.5.2009. Kuvassa oikealla Katri Vala (1901-1944) katselee muualle.

Jeskanen luennoi valaisevin esimerkein erilaisuuksista Karjalan kielissä. Aiemmin niitä on kutsuttu murteiksi, mutta kuten esim. Inarinsaamen ja Kolttasaamen erot ovat niin suuria että eri kielistäkin voidaan puhua. Tytär-Karjala, Tverin Karjala, 'asutettiin' Ruåtsi-Suomesta Käkisalmen läänistä ruotsalaisten ortodoksista kirkkovainoa pakenevilla uskontopakolaisilla. Ruotsin saneluvalta teilasi suomalaisia ortodokseja. Ne jotka ehtivät ja kykenivät pääsivät pakoon ruotsalaisia vainoojiaan. Suurimmillaan Tverin karjalaisia laskettiin olevan 1930-luvulla 169.000 henkeä. Nyttemmin väestö omaleimaisine kieli- ja kulttuuriperintöineen on sotkeentunut muuhun väestöön ja pienentynyt muutenkin. Tverinkarjalan kieli on yksi maailman uhanalaisista kielistä.




Joensuun yliopistosta Karjalan kielen professori Pekka Zaikov puhui myös Karjalan kielen tilasta yhteisen rajamme molemmin puolin. Kuvassa olevasta kartasta näkyy karjalan kielen eri alueet. Zaikov esitteli karjalan kielisten keskuudessa tehtyä kyselyä. Alueilla on lapsilla runsaastikin karjalan kielen passiivisia taitoja. Vaikka jokapäiväinen kielen käyttö onkin paikoin vähäistä, niin vanhan karjalan kielen versot saattavat vielä hyvinkin ruveta versomaan.



Label: Karjalan kielet,

Ei kommentteja: